Храни, с които не трябва да храните котката си

Храни

Храни. Разбираемо е да искате да споделите лека закуска с котката си, но преди да го направите, важно е да знаете кои храни са токсични за котките. Много популярни човешки ястия са отровни за нашите котешки приятели. Котките са пълноправни членове на семейството и като такива често изглежда съвсем естествено да споделяте всичко с тях включително и храна.

Кои човешки храни са вредни за котките?

  • Напитките и храните съдържащи алкохол. Те могат да причинят сериозни проблеми при домашните любимци, включително повръщане, диария, затруднено дишане, кома и смърт.
  • Тестото с мая може да се надигне и да доведе до натрупване на газове в храносмилателната система на вашата котка. Това може да доведе до подуване на корема и дори усукване, което е потенциално фатално състояние. Освен това дрождите произвеждат алкохол като страничен продукт, който има свой собствен набор от проблеми описани по горе. Изпеченият хляб обаче се счита за безопасен за здравето на  котките.
  • Шоколадът съдържа вещества, наречени метилксантини (по-специално теобромин и кофеин), които са токсични за домашните любимци и могат да причинят повръщане, диария, тремор, гърчове и смърт. Какаото на прах е най-опасно, докато белият шоколад е най-малко опасен.
  • Цитрусовите плодове като лимони, лайм, портокали и грейпфрути съдържат лимонена киселина и етерични масла, които могат да причинят проблеми при котките. Стъблата, листата, корите, плодовете и семената трябва да се избягват.
  • Суровите яйца могат да бъдат заразени с бактерии Salmonella. Признаците на инфекция включват повръщане, диария и треска. Суровите яйца също съдържат авидин ензим, който пречи на котките да абсорбират биотин, витамин, който е важен за здравето на кожата и козината.
  • В големи количества солта и солените храни могат да причинят повръщане, диария, тремор, гърчове и смърт при домашни любимци.

Кои човешки хапвания са безопасни котките?

Има няколко човешки храни, които обикновено се считат за безопасни за котките. Стига да не представляват повече от 10 процента от дневния прием на котката. Тъй като някои котки могат да консумират определен хранителен продукт без проблем, а друга котка може да консумира същия продукт и да развие повръщане, диария или други неблагоприятни признаци.

Имайки това предвид, винаги е добра идея да говорите с вашия ветеринарен лекар, преди да добавите нови човешки храни към диетата на вашия домашен любимец – дори такива, които обикновено се считат за безопасни.

Кои човешки храни са вредни за котките Напитките и храните съдържащи алкохол. Тестото с мая. Шоколадът. Какаото на прах е най-опасно. Цитрусовите плодове. Суровите яйца. Солта и солените храни
Кои човешки храни са безопасни котките Има няколко човешки храни, които обикновено се считат за безопасни за котките, стига да не представляват повече от 10 процента от дневния прием на котката.

Храни, с които не трябва да храните котката си
Към началото