Храна за малки котета

Храна за малки котета

Отбиване на малко коте към суха храна за котенца

Независимо дали се грижите за котка, която е родила или отглеждате осиротели котенца, отбиването е важна част от грижите за новороденото. Но колко време сучат котенцата и кога се отбиват? Ето всичко, което трябва да знаете за правилното отбиване на котенца.

1. Какво е отбиване?

Отбиването се отнася до процеса на преминаване на новородени котенца от мляко или кърмене, към твърда храна за котенца. Тъй като котенцата вече не разчитат на кърмене, процесът на отбиване включва и това, котето да стане по-мобилно и по-независимо.

2. Кога се отбиват котенцата?

Котенцата обикновено са готови да бъдат отбити на възраст около 4 седмици, но някои са готови за твърда храна още на 3 седмици. Ще разберете, че едно коте е готово за отбиване, когато:

  • Стане по-мобилно;
  • Има млечни кучешки зъби и резци;
  • Стават по-любопитни и игриви;
  • Започват да проявяват интерес към сухата котешка храна на майка си.

3. Как се отбива котенце, стъпка по стъпка.

Важно е да следвате правилния процес, когато вашето коте е готово да бъде отбито.

1) Намерете правилната храна за малки котенца.

Уверете се, че вашето коте преминава към пълноценна и балансирана храна, специално формулирана за подрастващи котенца. Процесът на отбиване обикновено започва с търговска консервирана храна за малки котета, а след това можете да преминете към суха храна за котенца или гранули.

2) За кратко отделете котето от мама.

Ако отбивате котенца директно от майка им, това може да помогне да ги държите разделени за кратки периоди от време, така че котенцата да бъдат насърчени да станат по-независими. Интервалите трябва да продължават до един час и да са около времето за хранене. Повечето котки майки могат да завършат процеса на отбиване сами, но постепенното прекъсване на котенцата може да помогне. Винаги се уверявайте, че имате на разположение храна, вода и котешка тоалетна както за мама, така и за нейните котенца. Не отделяйте котенцата от майка им твърде рано, тъй като това може да доведе до поведенчески или социализационни проблеми в бъдеще.

3) Запознайте котето с консервираната храна за котки.

Независимо дали котето е било хранено с шише или кърма от майка си, започнете процеса на отбиване, като смесите малко количество консервирана котешка храна с адаптирано мляко за котенца или топла вода. Предлагайте сместа в лъжица, плитка чиния или на върха на пръста си.

След като котето започне да проявява интерес към тази смес, постепенно увеличавайте количеството консервирана храна, като същевременно намалявате количеството формула за котенца. Правете го докато напълно преминат към консервирана храна за малки котета. Този процес може да отнеме от няколко дни до седмица.

След като сте започнали процеса на отбиване, вашето коте не трябва да се нуждае от допълнително хранене от шише. Въпреки това, ако не ядат препоръчителното количество консервирана или суха храна за малки котета дневно и не наддават постоянно, те трябва да получават допълнително хранене с адаптирано мляко, докато наддадат.

4) Запознайте котето със сухата храна за котенца.

Повторете процеса, описан в третата стъпка, но сега смесете сухата храна с формулата за котенца или топла вода. Започнете да предлагате тази смес, когато котето е на 5–6 седмици, около седмица след като го запознаете с мократа храна.

Когато котето свикне с гранулите, намалете количеството вода или адаптирано мляко, докато напълно преминат към сухи гранули. Този процес трябва да приключи, докато вашето коте навърши 8 седмици, но това варира в зависимост от котето.

4. Колко време отнема отбиването на коте?

Средно отбиването на котенцата трябва да отнеме около две до четири седмици. Това означава, че повечето котенца трябва напълно да преминат към твърда котешка храна до 8-седмична възраст.

5. Кога котенцата могат да пият вода?

Котенцата могат да проявят интерес към водата още на 4-седмична възраст. Тъй като формулата за котенца и консервираната храна за котенца осигуряват достатъчно вода, може да не видите вашето коте да пие много, докато не премине към сухи гранули за котки.

След като започнат да пият вода, винаги разполагайте с прясна вода за вашето коте. Водата трябва да се предлага в малка, плитка чиния с дълбочина не повече от 4 сантиметра.

6. Съвети за отбиване на котенца.

Не се опитвайте да отбиете котенцата твърде рано. Това може да доведе до поведенчески проблеми като тревожност и агресия. Винаги е по-добре да отбиете по-късно, ако е необходимо. Наблюдавайте внимателно вашето коте за признаци, че е готово да бъде отбито и не започвайте процеса твърде рано.

· Котенцата обичат да играят, така че отбиването може да бъде хаотично. Направете всичко възможно да поддържате котенцата чисти и сухи след всяко хранене.

· Уверете се, че храната е прясна и се сменя на всеки три до четири часа. Котенцата трябва редовно да разполагат с храна.

· По време на прехода към консервирана или суха храна за котенца, използвайте само топла вода или формула за котенца, за да смесите с храната им. Не давайте на котето краве мляко или други млечни продукти, тъй като те могат да допринесат за стомашно-чревни разстройства.

· Уверете се, че вашето коте яде последователно на всяко хранене и наддава на тегло всеки ден. Консултирайте се за препоръчителните инструкции за ежедневно хранене и количествата върху опаковката на храната за котенца, за да знаете колко да храните вашето коте.

· Котенцата трябва да продължат да ядат храна за малки котета, докато навършат поне 12 месеца. В този момент преминете котката си към храна за възрастни котки.

· Наблюдавайте внимателно вашето коте за повръщане, диария, летаргия или загуба на апетит. Ако някой от тези признаци е налице, накарайте вашия ветеринарен лекар да прегледа котето ви възможно най-бързо.

Към началото