Необичайни хранителни навици при котките

Необичайни хранителни навици при котките

Необичайни хранителни навици при котките. Няма нищо по-добро от добра храна, на която се наслаждавате в подходящата атмосфера. Независимо дали се зареждате с порция яйца и чаша ароматно кафе, докато слънцето изгрява, или се задържате на романтична вечеря със стек на свещи, хората са превърнали атмосферата на хранене в изкуство. Въпреки това, нашите трапезни странности и предпочитания са нищо в сравнение с тези на котките.

Необичайни хранителни навици при котките

Всеки, който някога е съжителствал с коте, знае, че котките са много внимателни към това какво ядат, кога го ядат и как го ядат. Но какъв е стимулът зад тези необичайни хранителни навици? Според повечето изследователи на котките, хранителното поведение при тях е комбинация от наследени и научени компоненти. Не става въпрос само за това какво е естествено за котката да прави с храната си, но и как тази котка е била подтиквана да реагира на времето за хранене. Тези навици могат да включват личен вкус, който, както при хората, се различава от котка до котка. Със сигурност има котки, които са много капризни в избора си на вкус. Може би ядат само пиле или само скариди или само херинга.

1. Какви са нормалните котешки хранителни навици?

И така, какво представлява необичаен хранителен навик при котките? Първо, трябва да разберем какво включва нормалното хранително поведение на котките. Ако погледнем дивите популации от котки, знаем, че те са самостоятелни ловци и по замисъл се снабдяват с храната си сами. Въпреки че споделят храната си и обикновено го правят с потомство или други котки, те предпочитат да ядат сами. Котките също така са задължителни месоядни животни, което означава, че трябва да ядат месо, за да живеят.

Трябва да отбележим, че котките в дивата природа ядат храна веднага след като я хванат, така че температурата на храната е критичен фактор, когато котките решават какво да ядат. Котките са супер претенциозни. Храната не може да бъде твърде гореща или твърде студена. Те предпочитат да е телесна температура. Освен това, тъй като хранителните навици на котките са резултат от комбинация от естествено и научено поведение, предразполагането играе голяма роля в това какво котките ще ядат и какво няма да ядат като възрастни индивиди.

Експертите казват, че голяма част от това, което определя хранителните навици на котките, включва това, което са виждали да правят майките им и какво са яли като бебета. Има голям натиск във ветеринарната медицина за излагане на котенца на различни видове храни, текстури, консервирани, мокри, сухи, полувлажна, така че да знаят, когато са млади, че храната може да приеме много форми. Така че, ако една котка е яла само консервирана храна като бебе, след това я смените на суха храна като възрастна, има голям шанс котката просто да я гледа. Тя най-вероятно си казва: Не знам какво е това!

2. Често срещани странности в котешкото хранене.

Въпреки привличането на естественото хранително поведение, има множество хранителни странности, които могат да повлияят на хранителните навици на вашите котешки приятели. Някои котки опипват храната си с лапи, други си играят с нея, преди да я изядат, а трети котки може да предпочетат да се хранят, когато са напълно сами.

· Поглъщане на храната за котки

Някои поведения, като преяждането, могат да имат няколко допринасящи фактора. Първо, как собствениците хранят своите домашни любимци? Дали вие се храните само с едно или две големи хранения на ден? А храните ли котката с топла консервирана храна, така че тя да иска да е довърши, когато температурата е за предпочитане? Присъствието на други домашни любимци може да насърчи котката да яде колкото може повече възможно най-бързо. Другите домашни любимци в района могат да създадат конкурентен стрес, така че котката може да поиска да побърза и да изяде цялата храна, преди другите домашни любимци да имат шанс да я откраднат.

Ако котката ви обича да се храни, препоръчително е да инвестирате или в автоматична хранилка за котки, която подава само малко храна няколко пъти на ден или в играчки, които позволяват на котките да имитират ловно поведение, което биха проявили в дивата природа. Купичките за активност, които насърчават поведението при търсене на храна, могат да забавят скоростта, с която вашата котка консумира храната.

· Игра с храната за котки

Ако котката ви изхвърли гранулите си от купата и от другата страна на стаята, преди да яде, пухчо вероятно е задействал хищническите си инстинкти. В дивата природа голяма част от живота на котката, до 12 часа на ден, преминава в лов, така че играта с храната им е начин да бъдете ангажирани в тяхната среда. Така че виждането на котки да си играят с храната всъщност е хубаво нещо. Това ги поддържа активни и ги предпазва от напълняване и мързеливост.

· Котките обичат да се хранят сами

Както вече стана дума, котките често предпочитат да се хранят сами. Някои котенца обаче приемат това до крайност и ще ядат само ако са абсолютно сами и околната среда е свободна от разсейващи фактори. Въпреки че котките са хищници, те не са на върха на хранителната верига. Винаги имат в съзнанието си, че могат да бъдат прекъснати от друг, по-голям хищник. Това съзнание може да накара котките да се хранят тихо, да се хранят сами, да ядат там, където е спокойно, да се хранят далеч от заплашителна среда или да се хранят на безопасно място, където се чувстват комфортно. Имайте предвид, че са известни случай на котки, които отказват да ядат, дори когато съдомиялната е включена. Този допълнителен шум е твърде много за тях и ги кара да се чувстват несигурни.

· Оставяне на трофеи

Ако имате котка, която излиза на открито, вероятно сте запознати с феномена на тази котка, която ви оставя трупове на не толкова щастливи мишки, къртици и други малки животни. Докато някои експерти казват, че това е вашата котка, която се опитва да ви научи как да ловувате, то по-скоро, причината е малко по-малко антропоморфна. Котките не спират да ловуват, когато са сити. Те го правят, постоянно. Ако хванат нещо и не са гладни, може да го скрият някъде, за да се върнат по-късно.

· Когато котката изобщо не се храни

Ако котката ви внезапно спре да яде напълно, първо трябва да направите преглед на всички промени в нейната диета. Котките свикват с това, което е последователно, а последователността ги кара да се чувстват сигурни. Когато сменим храната им, котките, които са по-малко уверени, могат да се притеснят и стресират, а след това този стрес ги кара да спрат да ядат. Трябва да се отбележи,

че това може да е особено вярно при котки на средна възраст, които дори могат да намерят промяната в храната си за наистина тревожна.

Въпреки това, ако вашата котка спре да яде и нищо не се е променило в нейната храна или среда, отидете при ветеринар възможно най-скоро, за да я прегледате. Това е най-безопасният курс на действие, за да се гарантира, че котката няма здравословен проблем.

Котките могат да развият състояние, наречено затлъстяване на черния дроб, много бързо, ако не ядат в рамките на няколко дни, така че времето е от съществено значение. Дори промени в околната среда или стрес, които карат котката да стане безапетитна, могат да доведат до сериозно заболяване.

Необичайни хранителни навици при котките
Към началото