Мокра или суха храна за вашата котка?

Мокра или суха храна за вашата котка

Мокра или суха храна за вашата котка? Защо суха храна?

Мокра или суха храна за вашата котка? Сухата храна се предлага в удобни по размер пликове, които спокойно ще ви стигнат до изтичането на посочения срок на годност. Стига да ги затваряте добре след всяко отваряне. На някои котки им харесва свободното хранене. Т.е. когато оставяте купичка с храна, от която да си похапват през целия ден. Други котки преяждат по този начин и затова трябва да им се дават контролирани порции. Недостатъците на сухата храна са свързани с котките, които имат здравословни проблеми. Сухата храна за котки може да не е така добра, както мократа, защото в нея липсва водното съдържание. Това я прави по-трудна за смилане. Затова е задължително да се консултирате с ветеринарен лекар и с негова помощ ще изберете най-подходящата храна за нуждите на котката Ви. Имайте предвид, че котките в напреднала възраст могат да се затрудняват с приема на суха храна, особено ако имат проблеми с венците или зъбите.

Предимствата на мократа храна

Мократа храна идва в консерви, които котките много обичат. Мократа храна може да е добра за котките с определени здравословни проблеми. По-високото съдържание на влага в повечето консервирани продукти осигурява на котките с уринарни и бъбречни проблеми повече вода. Това им помага да изхвърлят по-лесно кристалите в бъбреците и урината и съответно намалява риска от образуване на нови кристали. Също така предотвратява обезводняването при проблеми с бъбреците.

Недостатъци на мократа храна

Консервираните храни имат и недостатъци. Мократа храна по принцип е по-скъпа за предлаганите разфасовки, така че стопаните, които разполагат с малък бюджет могат да предпочетат сухата храна. Освен това, отворените консерви трябва да бъдат затваряни с подходящи капаци, когато се прибират в хладилника. За да не се разпространи миризмата сред другите продукти в хладилника.

Някои котки обаче не обичат студена храна и трябва да им я затопляте за времето от 3 до 5 секунди в микровълновата, преди да им я сервирате. Ако котката в момента не е особено гладна, може да не изяде цялата купичка и ще трябва да изхвърлите останалото, ако престои повече от четири часа.

Защо суха храна? Сухата храна се предлага в удобни по размер пликове, които спокойно ще ви стигнат до изтичането на посочения срок на годност. Стига да ги затваряте добре след всяко отваряне.
Предимствата на мократа храна Мократа храна идва в консерви, които котките много обичат. Мократа храна може да е добра за котките с определени здравословни проблеми.
Недостатъци на мократа храна Мократа храна по принцип е по-скъпа за предлаганите разфасовки, така че стопаните, които разполагат с малък бюджет могат да предпочетат сухата храна.
Мокра или суха храна за вашата котка?
Към началото