Могат ли котките да са социални като кучетата?

Могат ли котките да са социални като кучетата?

Могат ли котките да са социални като кучетата? Учените потвърждават това, което много любители на котките отдавна твърдят. То е, че котките могат да бъдат също толкова интелигентни и общителни, колкото кучетата.

Могат ли котките да са социални като кучетата?

Всъщност преди петнадесет години изследователите на поведението на животните вече бяха публикували повече от две дузини статии за социалното познание при кучета и нито едно за котките. Интелигентността на котките и на начина им на взаимодействие с хората, учените едва наскоро започнаха да обръщат внимание.

Една от последните демонстрации на социалната интелигентност на котките е извършена от Кристин Витале. Той е изследовател по поведението и опознаването на животните в държавния университет, Орегон. Неговото изследване показва, че котките разпознават, когато човек посочи, тоест идентифицират и адресират посочения обект.

Може да изглежда тривиално, но разпознаването на посочен от човек обект се счита за явен тест за социална интелигентност. Според още 2 независими проучвания от 1998г., кучетата също притежават тази социална интелигентност, докато други животни включително и шимпанзетата се провалят в този експеримент.

Години наред се смяташе, че котките не са социални и не могат да интерпретират човешките сигнали, но проф. Витале опроверга тази теория с направените от него експерименти.

Котките, подобно на кучетата, формират поведението си въз основа на човешките емоции

Котката е особено подходяща за терапия с по-възрастни хора, които се чувстват по-идентифицирани и по-спокойни с това животно, отколкото с кучето. Тя много помага и за тяхното отпускане и спокойствие с мъркането си.

Котките са много чувствителни към околната среда, дори повече от кучетата, така че за да се използват за терапия, се нуждаят от обучение и социализация. Идеята е когато влязат в пространство, където има много шум и различни хора да не се стресират, а да бъдат спокойни, и да се оставят да бъдат докоснати и погалени.

Когато котките се социализират от малки стават много по гальовни и общителни. Играта с тях е много по-приятна и те наистина обичат човешкия контакт.

Котките са социални животниКотките могат да бъдат много по общителни, дори повече и от кучетата
Котките са интелигентниПроучвания показват, че котките са много интелигентни и социални.
Котките формират поведение въз основа на човешки емоцииОколната среда и отношението към тях, влияе на тяхната социализация
Могат ли котките да са социални като кучетата?
Към началото