Лакомства за котки

Лакомства за котки

Могат ли котките да ядат сладки неща?

Повечето стопани на домашни любимци знаят, че не трябва да оставят шоколадови бисквитки на масата, защото кучето им определено ще ги изяде, а шоколадът е токсичен за кучетата. Но по някаква причина може да откриете, че котката ви не е толкова мотивирана да ги яде.

И все пак някои хора съобщават, че котките им харесват сладки неща като маршмелоу. Могат ли котките наистина да ядат сладко или не? Нека се задълбочим в някои от очарователните подробности.

1. Могат ли котките да ядат захар?

Изследователите са открили, че котките, които са единствените сред групите бозайници, нямат някои от протеините, необходими за създаването на гена, който помага на тялото да разгражда захар.

Вкусовият рецептор при хората, предназначен да разпознава сладките вкусове, обикновено се състои от два отделни протеина, а котките имат само един от тях. Когато котката яде нещо сладко, тя наистина вкусва нещо, но то просто не е това, което смятаме за сладко. Така че маршмелоу може да има вкус на картоф за котките например.

2. Защо котките не могат да ядат сладки неща?

Това е странна концепция, но като погледнем биологията на котката, има смисъл. Котките са задължителни месоядни животни, което означава, че техните системи са проектирани да обработват месо. Средноголяма котка би ловувала мишки, а не напада царевичните ниви на фермерите за царевица. Докато големите котки, като лъвовете и тигрите, ловуват антилопи и друга плячка, базирана на месо, без да търсят плодове и други въглехидрати.

Ако вашата система не може да преработи въглехидрати от които са направени повечето сладкиши, наистина не е нужно да можете да ги вкусите или оцените. Те не само са нездравословни за котките, но твърде много въглехидрати вероятно водят до затлъстяване, диабет и други здравословни проблеми. Котките вероятно защитават собственото си здраве по някакъв начин, като не ядат храни, които не могат да преработят и не са добри за тях.

3. Котешка храна и въглехидратите.

След като котките не могат да преработват добре въглехидратите и подобни храни, защо толкова много котешки храни съдържат високи нива на въглехидрати?

През последните години тази тенденция започна да се променя. Все повече и повече храни за котки с ниско съдържание на въглехидрати навлязоха на пазара, както и такива, специално предназначени да имат по-високи нива на протеини. Ветеринарите също са видели връзката между диабета, затлъстяването и котешката храна и сега препоръчват повече консервирани храни за котки, които имат по-високи нива на протеини и по-ниски на въглехидрати.

Въпреки че повечето сухи храни за котки все още са много богати на въглехидрати, някои, предимно храни с рецепта, са проектирани като суха храна с по-високо съдържание на протеини и по-малко въглехидрати от средната суха котешка храна. За съжаление е трудно и скъпо да се произвежда суха храна за котки с ниско съдържание на въглехидрати, така че диета като тази вероятно няма да бъде

широко достъпна, докато собствениците на домашни любимци не създадат търсене. Все пак сухата храна е удобна и евтина опция за собствениците на котки. Междувременно все още има опция за консервирани котешки храни с високо съдържание на протеини.

4. Котешки вкусови рецептори срещу човешки вкусови рецептори.

Котките и хората се различават анатомично по броя и вида на вкусовите рецептори, които имат. Повечето източници смятат, че хората имат пет или шест вида вкусови рецептори: кисело, горчиво, солено, умами и сладко (плюс вероятно мазнина). Общо имаме около 9000 вкусови рецептора в устата си.

От друга страна, котките имат само около 500 вкусови рецептора и им липсва протеин, за да оценят сладкото. Изглежда, че те могат да вкусят всички други неща, които можем и ние. Единствената разлика е, че сладките неща имат различен вкус. Котките са особено чувствителни към усещането за горчив вкус, което може да означава развалени или небезопасни храни. Това е една от причините горчивите спрейове на пазара често да са ефективни при възпирането на котките да ближат рани или да дъвчат забранени предмети в къщата. Има някои признаци, че котките може дори да имат рецептор за аденозин трифосфат (АТФ). Това е молекула, която осигурява енергия във всяка жива клетка и може да бъде сигнал за месо за котката.

В по-голямата си част котките изглежда харесват храните, които трябва да бъдат основните в диетата им, а именно протеини и мазнини. Така че те са склонни да копнеят за храни, които задоволяват тези вкусове. Така нареченото умами и не напълно дефинираните мазнини и аромати на АТФ.

5. Защо някои котки обичат да ближат или да ядат сладки неща?

Някои котки харесват блатове, сладолед и други сладкиши, но те вкусват нещо различно от нас и може да харесват тези храни по различни причини. Има много различни причини вашата котка да избере да оближе празна купа от сладолед или да отхапе няколко бисквитки. Те може да се интересуват повече от съдържанието на мазнини, отколкото от сладостта, тъй като котките наистина могат да вкусят/усетят мазнините.

Те също се интересуват от всичко, което съдържа животински протеин, като мляко, сметана или сладолед, храни със силна миризма или топла храна с температурата на прясно убита плячка. Плюс това, те вероятно имат общо любопитство към всичко с нова текстура или усещане в устата. Или може би просто харесват вкуса на каквато и да е тяхната версия на сладко. Каквато и да е причината, със сигурност не е необичайно котките да направят няколко близвания от сладкиши.

6. Опасности за котки, които ядат сладки неща.

Добре е, че котките не могат да вкусят сладко, защото това им пречи да търсят храни с високо съдържание на въглехидрати, които не са здравословни за тялото им. С течение на времето това може да доведе до здравословни проблеми като диабет и затлъстяване.

Но ако котката ви обича да яде сладки неща по някаква причина, не се отдавайте на навика им. Уверете се, че държите лакомствата недостъпни, точно както правите за вашето кученце. Вместо това им предложете котешко лакомство на основата на месо. Те със сигурност ще бъдат също толкова щастливи.

Към началото