Консервирана храна за котки

Консервирана храна за котки

Как да преминете от суха към консервирана храна за котки

Собствениците на котки трябва да решат дали ще хранят със сухи гранули, консервирана храна за котки или комбинация от двете. Хората са склонни да избират суха храна котешка храна заради нейното удобство и относително по-ниска цена, а истината е, че някои котки се справят добре само на суха диета. Въпреки това, консервираната храна за котки имитира по-точно естествената диета на котката, като е с високо съдържание на протеини и вода и ниско съдържание на въглехидрати.

Опитът показва, че редица заболявания (напр. захарен диабет, затлъстяване, идиопатичен цистит) могат да бъдат предотвратени и/или управлявани при някои индивиди, когато се хранят с този тип храна. Ако се окажете в положението или просто искате да преминете котката си от суха към консервирана храна, процесът може да ви се стори по-труден от очакваното. Котките са създания на навика. Ако бъдат хранени с един и същ вид храна за продължителен период от време, те може да решат, че това е, на което храната трябва да мирише/усеща/вкусва и нищо друго няма да свърши работа.

1. Кой е най-добрият начин да преминете котката от суха към консервирана храна за котки?

Първо, опитайте подхода на „гладния котарак“. Някои котки наистина приемат консервирана храна, сякаш са я чакали цял живот. Премахнете цялата суха котешка храна на котката преди лягане, така че котката ви да е гладна, когато се събудите. На сутринта сложете малко количество храна със стайна температура или затоплена консервирана храна в купата на вашата котка, поставете я на нормалното й място и след това се заемете с нормалната си работа.

Ако котката ви не е яла около 30 минути, вземете купата и опитайте отново след 6-8 часа. Добре е да повторите този процес няколко пъти, но не оставяйте котката си без храна повече от 24 часа. Продължителното гладуване може да накара котките да развият потенциално фатално състояние, наречено чернодробна липидоза. Котките, които продължават да се съпротивляват да ядат консервирана котешка храна повече от 24 часа, изискват различен подход. Върнете се към старата, суха храна за котки за няколко дни, но хранете две отделни хранения, вместо да оставяте храна през цялото време. Погледнете списъка на съставките на етикета на котешките гранули и намерете консервирана храна, която е близка. Това ще сведе до минимум разликите в миризмата и вкуса.

2. Как да продължите към новата котешка храна?

След това смесете малко количество от новата консервирана храна за котки със старите гранули за котки. Всеки ден постепенно увеличавайте количеството на консервата и намалявайте количество суха, докато котката ви започне да яде само консервирана храна. В най-добрия случай този процес ще отнеме седмица или две, но някои котки изискват много по-бавен преход. Поглеждайте купата с храна на вашата котка след всяко хранене. Ако забележите, че той или тя избира сухата храна и оставя консервираната, опитайте да натрошите гранулите на по-малки парчета. Котките често имат твърдо мнение по отношение на текстурата, така че ако котката ви просто не яде първоначално избраната от вас консервирана храна, опитайте различен стил, например пастет или парченца в сос.

Гладът може да бъде ваш съюзник през това време. Оставяйте храната само за около 30 минути два пъти на ден. Никога не оставяйте котката си повече от 24 часа, без да яде нещо. Преминаването от суха към консервирана храна за котки може да изисква търпение, но за много котки ползите правят изпитанието да си струва.

Към началото