Как да се грижим най-добре за котките?

Как да се грижим най-добре за котките

Как да се грижим най-добре за котките? Хранене

Как да се грижим най-добре за котките? Препоръчваме да закупите висококачествена, маркова храна за котенца или котки. Вашият ветеринарен лекар ще може да оцени вашата нова котка или коте и да определи най-добрата диета. Фактори като възраст, ниво на активност и здраве оказват влияние върху това какво и колко трябва да яде котката. Котките се нуждаят от таурин, незаменима аминокиселина, за здравето на сърцето и очите. Избраната от вас храна за котки трябва да бъде балансирана за етапа от живота на вашата котка или коте.

Разресване на козината

Повечето котки остават относително чисти и рядко се нуждаят от къпане, но трябва редовно да разресвате котката си. Честото разресване помага за поддържане на козината на вашата котка чиста и намалява случаите на поява на топки косми.

Жилище

Вашият домашен любимец трябва да има собствено чисто и сухо място в дома ви, където да спи и да си почине. Постелете леглото на котката си с меко и топло одеяло или кърпа. Не забравяйте да перете постелките често. Моля, дръжте котката си на закрито. Котките на открито не живеят толкова дълго, колкото котките на закрито. Котките на открито са изложени на риск от травма от автомобили или от битки с други котки, миещи мечки и свободно скитащи кучета.

Котешка тоалетна

Всички котки на закрито се нуждаят от котешка тоалетна, която трябва да бъде поставена на тихо и достъпно място. В многоетажен дом се препоръчва една кутия на етаж. Избягвайте да местите тоалетната, освен ако не е абсолютно необходимо, но ако трябва да го направите, преместете я само с няколко сантиметра на ден. Имайте предвид, че котките няма да използват разхвърляна, миризлива котешка тоалетна, така че изваждайте твърдите отпадъци  поне веднъж на ден. Изхвърлете всичко, измийте с мек препарат и презареждайте поне веднъж седмично.

Котешките нокти

Котките трябва да се чешат! Когато котка драска, старата външна обвивка на ноктите се издърпва и острите, гладки нокти отдолу се откриват. Подрязването на ноктите на вашата котка на всеки две до три седмици ще ги запази сравнително тъпи и по-малко вероятно ще навреди на ръцете ви, така и на мебелите. Осигурете на котката си здрав стълб за драскане. Стълбът също трябва да е достатъчно стабилен, за да не се клати по време на употреба, и трябва да бъде покрит с груб материал.

Хранене Препоръчваме да закупите висококачествена, маркова храна за котенца или котки. Фактори като възраст, ниво на активност и здраве оказват влияние върху това какво и колко трябва да яде котката.
Разресване на козината Повечето котки остават относително чисти и рядко се нуждаят от къпане, но трябва редовно да разресвате котката си.
Жилище Вашият домашен любимец трябва да има собствено чисто и сухо място в дома ви, където да спи и да си почине. Постелете леглото на котката си с меко и топло одеяло или кърпа.
Котешка тоалетна Всички котки на закрито се нуждаят от котешка тоалетна, която трябва да бъде поставена на тихо и достъпно място. Имайте предвид, че котките няма да използват разхвърляна и миризлива котешка тоалетна.
Котешките нокти Когато котка драска, старата външна обвивка на ноктите се издърпва и острите, гладки нокти отдолу се откриват. Осигурете на котката си здрав стълб за драскане.
Как да се грижим най-добре за котките?
Към началото