Как да изчеткате котка?

Как да изчеткате котка?

Как да изчеткате котка? Ако вашата котка не е свикнала с редовни сесии за подстригване, тогава тя може да не реагира толкова положително, когато се опитате да я изчеткате за първи път. Никога не се опитвайте да принудите котката си да бъде изчеткана, ако тя се съпротивлява. Ако незабавното подстригване е жизненоважно, уговорете си среща с професионален грумър или ветеринарен лекар, за да оцени ситуацията и да я изпълни правилно.

Как да изчеткате котка?

Но ако котката ви не протестира твърде много, ето някои експертни препоръки как да срешете котка у дома и как да превърнете процеса в приятно изживяване както за вас, така и за вашето коте.

1. Подготовка за подстригване на вашата котка.

Преди четкане, проверете състоянието на козината на котката. По козината й не трябва да има плешивини или признаци на бълхи или кърлежи. Кожата й трябва да е без необичайни подутини, рани или промени в цвета. Ако нещо изглежда подозрително, най-добре е вашият ветеринарен лекар да обърне внимание. След като сте се уверили, че котката ви няма проблеми с кожата, можете да се подготвите за сесията за подстригване.

Препоръчва се първо да подготвите зоната с всички инструменти, от които се нуждаете. Не искате да поставите котето си в правилната позиция и след това да търсите инструменти, когато разберете, че ги нямате.

2. Изберете правилната четка за котки.

Котките обикновено имат различни видове козина. Козината им може да бъде дълга, гъста, тънка, къдрава, къса и разбира се, всякаква комбинация въз основа на техните родители.

Изборът на правилната четка за котки зависи от типа козина, с която се занимавате и от това какво предпочита вашата котка. Изберете четка за котки, която вашата котка харесва. Изпробвайте куп различни такива, за да разбере, коя точно работи. Има гумени четки, тип гребла, четки за хлъзгане и други. Също така се препоръчва да опитате четката за котки за многократна употреба, която създава усещане, подобно на масаж.

Друга препоръка е използването на груб гребен и професионални ергономични гребени за всички типове котешка козина. Използвайте и двата гребена за всички видове палта. Единственият проблем с по-дългата козина е, че може да я дърпате повече, без да искате. Така че просто разресвайте бавно и леко. Не забравяйте, че искате котката да се радва на това в дългосрочен план.

3. Основи за четкане на котка.

Всички професионалисти, препоръчват ежедневно четкане за дългокосмести котки и седмично за късокосмести котки. Ключът към четкането на котка е да откриете стратегиите, които работят и за двама ви. Изберете спокойно и тихо място. Внимателно четкайте, докато предоставяте лакомства или думи на нежно насърчение. Ако котето е мърдащо, опитайте различни места в дома или различни часове от деня.

Когато сте готови да започнете сесията за разресване, обикновено трябва да вземете гребена и да започнете около врата на котката. В началото можете нежно да държите котето около раменете му.

Повечето котки се радват да бъдат четкани около главата, врата и раменете. Много котки не обичат да ги четкат по задната или долната страна, така че внимавайте да четкате тези зони, или може да бъдете надраскани. Най-чувствителните зони са под мишниците, корема, задните крака и особено опашката. Ако ударите с гребена на камък, трябва да го оставите настрана и да използвате върховете на пръстите си, за да разнищите козината. Не искате да стресирате котката си, като дърпате палтото й. Не четкайте прекалено силно и не използвайте резки, прибързани движения. Спрете, когато котето ви помоли да спрете. Не го насилвайте.

4. Справяне със заплитания в козината на вашата котка.

Заплитанията в козината на вашата котка са по същество бучки наплетена козина и за разлика от единичното заплитане, те ще се усещат като плътно парче килим в иначе меката козина на вашата котка.

Заплитането може да варира от незначително до тежко, но винаги е дразнещо за вашата котка и трябва да бъде отстранено безопасно. Редовното четкане може да предотврати появата на тежки заплитания на първо време. Ако сте намерили бучка заплетена козина, подчертаваме важността на безопасното използване на подходящите инструменти или професионалистите да се справят с тези трудности. Всеки вид сплитер за козина има потенциал да разреже кожата под сплъстена козина.

Никога, ама никога не бъркайте с ножиците. Би било по-безопасно просто да вземете гребена и внимателно, но бързо да издърпате слепването от козината. Това, разбира се, зависи от тежестта на слепването. Ако не сте сигурни, често е най-добре да оставите експертите да разгледат. Когато се съмнявате как да изчеткате котката си, наемете фризьор.

5. Положителното подсилване по време на сеансите за подстригване е от съществено значение.

Разресването е не само шанс да запазите козината на вашата котка свежа и чиста и да намалите количеството косми, които се отделят около дома ви, но също така е и възможност за установяване на връзка.

Направете сесиите с четкане релаксиращи и приятни, като ги превърнете в редовни дейности за свързване. Лакомствата за котки помагат. Когато се отнасяте към котката си добре по време на сесия за подстригване, те ще започнат да свързват преживяването с екстри, така че е вероятно да бъдат по-сговорчиви следващия път, когато искате да я изчеткате.

Как да изчеткате котка?
Към началото