Какво трябва да ядат малките котенца?

Какво трябва да ядат малките котенца?

Какво трябва да ядат малките котенца? Изборът на правилната храна за котенца е от съществено значение за насърчаване на здравословен растеж и развитие. Котенцата трябва да имат различна диета от възрастните котки, тъй като имат специфични хранителни изисквания.

Какво трябва да ядат малките котенца?

След като котенцата бъдат отбити от млякото от майките си, те започват да се наслаждават на по-разнообразна диета. Котенцата се нуждаят от балансирана диета, богата на протеини за растеж и развитие и за повишаване на енергийните нива. Калций за развитие на здрави, силни зъби, кости и за насърчаване на развитието на мозъка и зрението.

График за хранене на новородено котенце

Ако имате коте или очаквате с нетърпение да посрещнете нов котешки приятел в семейството си, ето график, който да ви помогне да решите с какво да храните котето си, докато расте:

  • 0-4 седмици : майките обикновено поемат грижата за храненето на своите котенца до 4-6-седмична възраст. Ако имате новородено коте, което не се храни от майка си поради заболяване или отхвърляне, можете да дадете на вашите котенца формула за заместване на новородено мляко.
  • 4-5 седмици : на този етап повечето котенца са готови да започнат да допълват млякото с твърда храна. Добра идея е да комбинирате храната за котенца с млечната формула през преходния период. Някои котенца са по-нетърпеливи да преминат към твърди храни, отколкото други. 
  • 6-8 седмици : в този момент вашето коте трябва да бъде напълно отбито и трябва да се чувства по-комфортно с твърда храна. Изберете мокра и суха храна за малки котенца, която е специално формулирана за котенца, и винаги се уверете, че има чиста, прясна купа с вода.
  •       8 седмици и след това : продължете да храните котето си до 4 пъти на ден, като изберете висококачествена храна за котенца, докато котето навърши 6-месечна възраст. Можете да намалите храненето до две хранения на ден, когато са на 6 месеца.

Храни с които да нахраните вашето коте

Консервирани храни за котки

Разнообразието от съставки, налични в консервираните храни за котки, ги прави чудесен начин да запознаете вашето коте с различни храни и вкусове. Тя може да опита скариди, риба, различни видове домашни птици и др. В допълнение, някои имат други съставки (като зеленчуци), докато други са само месо.

Бъркани яйца

Когато си приготвите бъркани яйца в неделя сутрин, допълнени с топено сирене, предложете на котето си малка лъжица. Това е добро хранене и вашето коте ще го хареса. Моля, дайте го на котето си, преди да добавите сол и черен пипер или салса.

Варени меса

Чувствайте се свободни да предложите на вашето коте парченца варено говеждо, пилешко, пуешко, агнешко, еленско или друго постно месо. Избягвайте мазни меса, мазни пържени меса или такива със соли, нитрати или консерванти.

Сладка и солена вода риба

Вашето котенце ще се зарадва, ако споделите с него сготвената си риба. Малко пъстърва, сом, сьомга или риба тон ще бъдат оценени, въпреки че наистина всяка сготвена риба е добра.

Какво трябва да ядат малките котенца? След като котенцата бъдат отбити от млякото от майките си, те започват да се наслаждават на по-разнообразна диета. Котенцата се нуждаят от балансирана диета, богата на протеини за растеж и развитие и за повишаване на енергийните нива.
График за хранене на новородено котенце Ако имате коте или очаквате с нетърпение да посрещнете нов котешки приятел в семейството си, ето график, който да ви помогне да решите с какво да храните котето си, докато расте.
Храни с които да нахраните вашето коте Консервирани храни за котки; Бъркани яйца; Варени меса; Сладка и солена вода риба
Какво трябва да ядат малките котенца?
Към началото