Защо котката ми яде от постелката за котешка тоалетна?

Защо котката ми яде от постелката за котешка тоалетна?

Защо котката ми яде от постелката за котешка тоалетна? Котките са любопитни същества и понякога могат да развият странни наклонности към това, което ядат въз основа на текстурата и вкуса. Това може да доведе до поглъщане на интересни предмети, които ние, хората, не бихме сметнали за ядливи, като котешка тоалетна, например. Повтарящото се необичайно поглъщане на вещества, които обикновено не се консумират, е здравословно състояние, известно като пика.

Защо котката ми яде от постелката за котешка тоалетна?

При пика е важно да се проучи дали има основен медицински проблем, причиняващ поведението. Острата (внезапна) пика обикновено се причинява от медицинско състояние, а хроничната пика може да е свързана с медицински проблеми или да е вторична на самоуспокояващо се или обсесивно-компулсивно поведение. Подробна анамнеза, физически преглед и диагностични тестове могат да помогнат за изследването на тази особена дейност при котките.

1. Защо някои котки ядат отпадъци?

Освен пика, има много други причини, поради които котката може да погълне от постелката за котешка тоалетна, включително:

• Любопитство: Много котенца ще си играят с котешката тоалетна точно както си играят с играчки. Те дори могат да погълнат собственото си изпражнение по време на игра, което може да се превърне в проблем, ако бъде засегнато в стомашно-чревния им тракт.

• Аромат на храна: Постеля, направена от продукти на хранителна основа като царевични кочани или люспи, орехови черупки, пшеница или трева, може да бъде примамлива за котките поради техния аромат.

• Анемия:

При това състояние в тялото има твърде малко червени кръвни клетки. Червените кръвни клетки действат като преносители на кислород към други телесни клетки, изпълняващи ежедневни функции. Без тези червени кръвни клетки, пренасящи кислород, котките стават уморени и по-малко игриви и може да имат бледи венци. Анемията може да бъде причинена от много медицински проблеми, включително токсини (като лилии, цинк, мед), бъбречна недостатъчност, имунно-медиирано заболяване на костния мозък, вируси като котешка левкемия и вирус на котешка имунна недостатъчност. Разширавяме списъка с кръвни паразити (като микоплазма), тежко заразяване с бълхи и/или някои видове рак.

• Хранителни недостатъци: Котките се нуждаят от определени хранителни вещества в храната си, за да растат и да се развиват. Храненето на котка само с котешка или човешка храна или коте с храна за възрастни котки може да доведе до това котката ви да търси други неща, за да напълни стомаха си – включително котешка тоалетна. Важно е вашата котка да е на подходяща, добре балансирана котешка храна, за да поддържа здравето им.

• Чревни паразити:

Глисти и други паразити, като кокцидии и лямблии, могат да доведат до пика при котките. Докато връзката не е ясна, смята се, че това е свързано с постоянно състояние на глад и идеята за изхвърляне на червеи от стомашно-чревния тракт на котката.

• Хипертиреоидизъм: Рядко това медицинско състояние може да доведе до пика поради високите нива на хормона на щитовидната жлеза, което може да причини повишен метаболизъм и прекомерен апетит.

• Мозъчни тумори: В зависимост от местоположението на тумора, масите могат да причинят натиск върху определени области на мозъка, което може да доведе до повишен глад и по този начин до изяждане на чужд материал.

• Скука/стрес: Когато котките се отегчават или изпитват безпокойство, те могат да реагират, като поглъщат от постелката за котешка тоалетна. Свеждането на стреса до минимум и забавлението на котката ви с безопасни играчки и време за игра може да помогне за премахването на това поведение.

• Копрофагия: Дефинирана като ядене на изпражнения, това е често срещано поведение, наблюдавано при по-млади котки. Това обикновено е вторично поради любопитство, но може да се дължи и на някой от медицинските проблеми, изброени по-горе, най-често чревни паразити. Подходящата диагноза и лечение могат да помогнат за намаляване на това поведение.

2. Постилките за котешка тоалетна, токсични ли са за самите котки?

Котките избират къде отиват до тоалетната и какъв материал елиминират. Въпреки че има няколко различни материала, които обикновено се използват за котешка тоалетна, повечето котешки тоалети са предназначени за привличане на хората и не вземат под внимание предпочитанията на котките. Проучване установява, че натуралните котешки тоалетни, съдържащи активен въглен, са предпочитани от котките пред другите ароматизирани тоалети.

Всеки от често срещаните видове котешки тоалети има своите плюсове и минуси. Някои котешки тоалетни са токсични, особено ако се поглъщат в големи количества или се поглъщат хронично за дълги периоди от време. Признаците на токсичност, при котките включват гадене, липса на апетит, повръщане, диария, летаргия, слабост, кашлица, затруднено дишане или хрипове.

· Глинеста котешка тоалетна

Слепването на глинеста постелка се свързва с повръщане, диария, стомашно-чревна обструкция и респираторни проблеми при котките. Поглъщането на този тип отпадък може да образува подобно на цимент конкреция от материал в стомаха, което води до блокиране на движението в червата. Понякога е необходимо хирургично отстраняване на тази обструкция. Глинената постелка може също да създаде облак прах, когато се изсипе или надраска. Този прах може да се вдиша или да се оближе от лапите, когато котките се почистват. Вдишаният прах може да покрие белите дробове и дихателните пътища, което води до респираторни проблеми. Облизването кара праха да покрие стомашно-чревния тракт, което води до стомашно разстройство.

· Кристална (силициева) постелка за котешка тоалетна

Друг напоследък популярен вид котешка тоалетна, е кристалната тоалетна, макар и етикетирана като нетоксична, също може да причини проблеми с безопасността при котките. Този тип постелка е направена от силикагел (силициев диоксид и вода). Формулата за образуване на бучки на този тип постилка за тоалетна крие същия риск от стомашно-чревни проблеми като глинената постелка, включително запушване. Въпреки че повечето производители заявяват, че потенциалът за вдишване на силициев диоксид е нисък, все още съществува известен риск, който може да доведе до респираторни проблеми.

· Котешка тоалетна от царевица, орех и пшеница

Царевицата, орехът и пшеницата са страхотни биоразградими варианти за котешка тоалетна в наши дни. За съжаление, тъй като те са естествено растящи вещества, те крият риск от растеж на гъбички (по-специално афлатоксинова плесен върху царевицата), което може да бъде изключително токсично, дори фатално, за животните. Клиничните признаци на тази токсичност включват повръщане, диария, летаргия, липса на апетит и жълтеница. Тоалетната постелка от орехи и пшеница също може да бъде доста прашна, което води до респираторни проблеми или стомашно разстройство, ако се погълне твърде много от праха или продукта.

· Хартиени и дървени постелки за котешка тоалетна

Постелята на основата на хартия и дърво се приема все повече поради това, че е биоразградима и щадяща околната среда. Тези видове постелки са с ниско съдържание на прах, без аромат и са силно абсорбиращи. Постелките от този вид не се считат за токсични при поглъщане. Въпреки това, ако се погълне в големи количества, тя все още може да причини стомашно разстройство или запушване.

Котешката тоалетна от дърво и бор също става все по-популярна поради това, че е екологична, по същество съдържа аромат и е естествено антибактериална. Някои котки обаче смятат, че този тип тоалетна е неудобна за ходене. Освен това борът съдържа химическо съединение, наречено фенол, което е токсично за котките. Преди да излезе на пазара, тази постелка се нагрява и изсушава, за да се елиминира по-голямата част от фенола, въпреки че остават малки количества. Поглъщането на големи количества и/или хроничното поглъщане на фенол може да доведе до тежки чернодробни проблеми и дори смърт.

3. Какво да направите, ако котката ви е изяла тоалетна си?

Важно е да наблюдавате котката си, за да предотвратите поглъщането на отпадъци, особено ако котката ви е млада или има медицински проблеми, които могат да доведат до пика, като чревни паразити или анемия. Повечето поглъщания на отпадъци стават в малки количества и няма да причинят странични ефекти на вашето коте. Ако забележите, че котката ви упорито яде постелка или ако котката ви спре да яде, започне да повръща, започне да има диария, изглежда има запек, започне да кашлят или хриптят, или стават летаргични, заведете ги на ветеринарен лекар.

4. Какво могат да направят ветеринарите за котки, които са яли от котешката си тоалетна?

Вашият ветеринарен лекар ще вземе подробна история за начина на живот на вашата котка, домашната среда и клиничните признаци, които са довели до ветеринарното посещение. Ветеринарният лекар ще извърши задълбочен физически преглед, за да оцени хидратацията, сърдечната честота, дихателната честота, белодробните звуци и всяка коремна болка.

Обикновено се извършват кръвни изследвания за оценка на всички системни болестни процеси, фекален тест за оценка на чревни паразити и коремни образи (най-често с рентгенови снимки) за оценка на запушване на отпадъци в стомашно-чревния тракт.

Рядко се случва ветеринарен лекар да предизвика повръщане при котка, която е погълнала тоалетна постелка, тъй като съществува риск от запушване на хранопровода, особено при глинена тоалетна и често процедурата не е от полза.

Лечението може да бъде просто като амбулаторна терапия с лекарства против гадене и повръщане и терапия с течности. В по-тежки случаи може да се наложи хоспитализация и дори хирургично отстраняване на запушване. Подходящо лечение на всеки основен болестен процес може също да е необходимо, за да се елиминира поведението на яденето на отпадъци. Това включва стимулиране на околната среда на котката, ако яденето на отпадъци се счита за второстепенно по отношение на стреса или скуката.

5. Как да попречите на котката си да яде от котешката тоалетна?

Има много начини да попречите на котката си да яде отпадъци, включително:

  • • Загребване на котешката тоалетна поне веднъж дневно и почистване на отпадъци, които са паднали около нея.
  • • Почистване на цялата котешка тоалетна със сапун и вода всяка седмица, след което се подменя с нова постеля.
  • • Хранете котката си с добре балансирана, висококачествена котешка храна от Petstation.bg, за да избегнете недостиг на витамини и минерали.
  • • Водете котката си на годишни или двугодишни здравни прегледи при вашия ветеринарен лекар, въз основа на нейната възраст и здравословно състояние. Те могат да помогнат при диагностицирането основните медицински състояния рано и, още по-добре, може да помогне за предотвратяване на някои от тези проблеми.
  • • Стимулиране на околната среда на вашата котка с безопасни играчки за котки и множество нива в дома, с които котката ви да си играе.
  • • Свеждане на стреса до минимум.
  • • Наблюдавайте отблизо практиките на вашата котка за тоалетна. Помислете за смяна на постелята, ако забележите поглъщане.
Защо котката ми яде от постелката за котешка тоалетна?
Към началото