Защо котката ми пикае в леглото?

Защо котката ми пикае в леглото?

Защо котката ми пикае в леглото? Откриването, че лежите върху чаршафи, напоени с котешка урина, може да е единственият път, когато сте били будни в леглото и сте искали да сте сънували кошмар. Но, уви, котешкото уриниране върху вашия матрак е една от онези дилеми, с които се сблъскват някои стопани на домашни любимци.

Както може да очаквате, котка, която мокри леглото ви, понякога се дължи на медицински проблем. Ако котка уринира извън котешката си тоалетна, трябва да се изключат проблеми като камъни в пикочния мехур и инфекция на пикочния мехур, които причиняват тежко възпаление и желание за уриниране.

Но въпреки че може да е биологичен проблем, котките обикновено пикаят на леглото поради проблем, който се корени в безпокойство и стрес, което може да повлияе на няколко хормонални и химични баланса в тялото. Това обикновено се нарича идиопатичен цистит – възпаление на пикочния мехур с неизвестна причина.

Идиопатичният цистит вероятно се причинява от хормонален дисбаланс и най-добре се предотвратява чрез намаляване на стреса в околната среда. Първо посетете вашия ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че котката ви не страда от инфекция на пикочния мехур или пикочните пътища. Ако котката ви е здрава и все още пикае на леглото, ето пет възможни причини, поради които котката ви използва леглото ви като котешка тоалетна.

1. Котешката тоалетна не е на добро място.

Помислете как организирате собствената си тоалетна. Имате врата, която можете да затворите. Сигурно сте украсили стаята с дреболии. Вашата котка не заслужава ли също малко уединение и комфорт? Може би котешката тоалетна е в оживена зона или е до шумен уред като сушилня за дрехи, или такъв, който се включва на случаен принцип като фурната. Или може би тоалетната за котки е била на идеално място, но с годините вече не е толкова удобна. Може би тоалетната за котки е в мазето, но котката прекарва по-голямата част от времето си на втория етаж на къщата. Котките виждат добре при слабо осветление, но все пак се нуждаят от малко светлина, за да виждат. Ако котешката тоалетна е на тъмно място без светлина, котката може да е по-малко склонна да я използва, особено в домакинство с няколко котки.

Може да има и други проблеми с местоположението. Дали вашата котка трябва да мине покрай любимото място за почивка на кучето по пътя към котешката тоалетна и често е преследвана? А дали не сте поставили тоалетната за котки в килера без изходи за бягство, за да се избегне влизането на друга котка? Помислете по този начин!

2. Имате нужда от повече котешки тоалетни.

Дори и да имате няколко котешки тоалетни, това пак може да не е достатъчно. Някои котки предпочитат да уринират и дефекират в отделни кутии за отпадъци, а някои котки няма да споделят тоалетната си с друга котка. Добро общо правило е да имате котешка тоалетна за всяка котка в дома, плюс още една и да осигурим поне една тоалетна за котки на всеки етаж в къщата.

Вероятно не е това, което искате да чуете, но да, още котешка тоалетна за почистване. Но това е по-добре, отколкото постоянно да перете чаршафите си, нали?

Няколко котешки тоалетни са особено добра идея за малки котенца. Подобно на децата, контролът на котенцата върху елиминирането им не е напълно развит, така че те се нуждаят от множество леснодостъпни котешки тоалети, за да предотвратят инциденти. Никога не трябва да се карате или наказвате коте или котка, особено когато е в или близо до нейната котешка тоалетна. Това ще създаде негативна връзка с котешката тоалетна и тя ще я избягва. По същата причина никога не използвайте тоалетна за котки като място за прилагане на лекарства, подрязване на ноктите или за транспортиране.

3. Вашата котка не харесва вида на тоалетната, която имате.

Време е да дадем друг вид на котешките тоалетни. Може би има покритие, което улавя миризми или ограничава движението й. Така че тя да не може да заеме удобна позиция, за да я премахне, без да притиска част от тялото си към вътрешната страна на покритието. Това е нещо, което много котки не харесват.

Друга възможност е да има медицински проблем, съчетан с неподходяща котешка тоалетна. Ако котката ви има артрит, може би страните на кутията са твърде високи, което затруднява влизането и излизането от нея.

4. Вашата котка не харесва котешката тоалетна.

Вероятно сте фен на един вид или марка котешка тоалетна и нямате интерес към други марки. Някои котки са по същия начин, особено ако вашето малко момче мисли, че тоалетната не е достатъчно мека. Ако котката е била с отстранени нокти, стъпването и ровенето в котешка тоалетна може да бъде болезнено, така че тя ще търси по-мек субстрат.

Добър съвет е да направите тест за котешка тоалетна. Поставете две котешки тоалетни една до друга, едната пълна с мек тип, марка A, а другата с по-груб тип, марка B. Която и котешка тоалетна да предпочете вашата котка, това е и вашата нова котешка тоалетна. А какво ако имате няколко котки, всяка от които предпочита различни видове? Ами, правите го с всички котки и след това можете да се уверите, че всяка от тях е доволна от собствения си избор.

Просто се уверете, че котешката тоалетна е наистина абсорбираща. Практиката, котка да заравя урината или изпражненията си е така, защото те са твърдо свързани да скрият миризмата, така че хищник да не може да ги проследи. Този инстинкт е много силен, тъй като от него зависи оцеляването на котката.

5. Има голяма промяна в домакинството.

Имате ли ново бебе? Може би ново куче или нова котка? Може би имате нова работа, която ви държи далеч от къщата много повече от нормалното или за различни часове, отколкото котката ви е свикнала. Котките процъфтяват в среда, която е предсказуема и контролирана. Промените в котешкото домакинство, дори тези, които ни се струват незначителни и минимални, могат да предизвикат поведение на замърсяване на къщата. Вашата котка трябва да се чувства в безопасност. Добрата новина е, че това е проблем, който можете да решите.

Психологическият стрес от състезанието за ресурси като храна, вода, празни котешки тоалетни и вниманието на собственика на котката е нещо, което можем лесно да променим като се уверите, че има достатъчно ресурси. Това включва купи за храна и вода, играчки и котешки тоалетни,

налични за всички котки. И не забравяйте, че качественото време с вашата котка е релаксиращо средство за намаляване на стреса за и на двама ви.

6. Как да спрем котката да пикае на леглото?

Да накарате котка да спре да уринира върху легло, мебели или където и да е другаде изисква търпение. Препоръчителен е петстепенен подход за решаване на проблема с уринирането на вашата котка, ако приемем, че вече сте били при вашия ветеринар и знаете, че това не е медицински проблем.

1) Направете котешката тоалетна най-привлекателното място за котката да върши работата си. Пробвайте с финозърнеста, неароматизирана, слепваща се постелка и да се избягват пластмасови подложки за котешки тоалетни. Ноктите на котките се захващат в пластмасата, предотвратявайки ефективното копаене и заравяне на урина и изпражнения. Освен това урината може да се пръсне от подложката обратно върху котката – неприятно преживяване, което може да накара котката да избягва тоалетната.

2) Почистете старателно замърсените преди това места. Вероятно никой не трябва да ви казва това два пъти. Котките, ще се върнат да пикаят, ако мястото мирише на урина.

3) Направете замърсеното преди това място непривлекателно за домашния любимец.

Не е задължително да е завинаги, но когато не спите в леглото, можете да го покриете с нещо като завеса за душ, за да стане неабсорбиращо място, от което котката няма да се интересува.

4) Променете значението на мястото, което вашата котка е превърнала в тоалетна. Значи вашата котка уринира върху вашето легло или диван? Започнете да играете с котката си на леглото или дивана и раздайте котешки лакомства там. Тя в крайна сметка ще се научи да свързва леглото или мебелите с храна вместо с тоалетна.

5) Бъдете търпеливи. Трудно е да се направи, ако току-що сте отворили очи и сте открили, че за съжаление сте будни и не сънувате, че лежите в басейн с урина.

Не забравяйте, че наказанието на вашата котка няма да ви доведе доникъде и само ще я накара да се страхува и тревожи. Прекарайте поне един месец в опити да преквалифицирате котката си и ако проблемите продължават, добре, винаги можете да наемете сертифициран специалист по котешко поведение.

Защо котката ми пикае в леглото?
Към началото